General Knowledged (GK) Weekly 100 Question and Answers for Competative Exams | Part 2

1. Which the African nation will be assisted by Indian Oil for the implementation of the National LPG Promotion Policy?

A. Mali
B. Cameroon
C. Ghana
D. Senegal
Ans- C


2. What is the estimated cost for the establishment of ISRO’s Human Space Flight Centre (HSFC)?
A. Rs.1,200 crore
B. Rs.2,700 crore
C. Rs.3,500 crore
D. Rs.4,800 crore
Ans- B


3. Which country is to host the 36th International Geological Congress 2020?
A. India
B. China
C. Bangladesh
D. United States of America
Ans- A


4. Who is the governor of Arunachal Pradesh?
A. Pema Khandu
B. Jagdish Mukhi
C. Brigadier B. D. Mishra
D. Ganga Prasad
Ans- C


5. Global IntellectualProperty Convention is to be held at which
city?
A. Bengaluru
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Kolkata
Ans- C


6. Adani Ports & Special Economic Zone has appointed as its Chief Information Officer (CIO)?
A. Richard Ventre
B. Renu Sud Karnad
C. Naina Lal Kidwai
D. Chanda Kochhar
Ans- A


7. is the country’s first “Eat Right Station” as certified by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI).
A. Chennai Central Railway station
B. Trivandrum Central
C. Mumbai Central Railway station
D. Kanpur Central
Ans- C


8. With which of the following Indian Navy has signed MoU for the sharing of offshore data?
A. Indian Meteorological Department
B. Oil and Natural Gas Corporation
C. National Geophysical Research Institute
D. Geological Survey of India
Ans- D


9. A toll-free number 8884333331 for missed call alert facility for the user to check the balance of ?
A. Paytm
B. BHIM
C. FASTag
D. Airtel
Ans- C


10. Who is appointed as Air Officer-in-Charge Maintenance?
A. Rakesh Sharma
B. Vibhas Pande
C. Rajesh Kumar
D. Suresh Raj
Ans- B


11. The 8th Edition of Embassy’s Annual Festival inaugurated at
A. Riyadh
B. Abu Dhabi
C. Dubai
D. Jeddah
Ans- A


12. When was the National Highways Excellence Awards instituted?
A. 2016
B. 2017
C. 2018
D. 2019
Ans- C


13. Which major tech company recently announced that it has planned to cut more than half of carbon emissions across its supply chain, by 2030?
A. Google
B. Microsoft
C. Infosys
D. IBM
Ans- B


14. The edition of the Asia Pacific Drosophila Research Conference (APDRC) will be held from 6-10 January 2020.
A. 2nd
B. 3rd
C. 4th
D. 5th
Ans- D


15. Ministry of Home Affairs has sanctioned a sum from the Nirbhaya Fund for setting up/strengthening of Women Help Desks in Police Stations.
A. Rs. 50 Crores
B. Rs. 100 Crores
C. Rs. 150 Crores
D. Rs. 25 Crores
Ans- B


16. The Joint Tri-Service Exercise between India and Russia is
A. Indra
B. Nomadic Elephant
C. SuryaSakti
D. Yudh Abhyas
Ans- A


17. Bangladesh celebrated its 49th Victory Day on
A. 16th December 2019
B. 17th December 2019
C. 15th December 2019
D. 14th December 2019
Ans- A


18. In which among the following places the second edition of “Paris Peace Conference” is held?
A. Mont Saint-Michel
B. la Grande Halle de La Villette
C. Versailles
D. Antibes
Ans- A


19. Where is Begumpet Airport located?
A. Hyderabad
B. Bengaluru
C. Amaravati
D. Warangal
Ans- A


20. Which city topped the Swachh Survekshan League 2020 for first
and second Quartersin the 10 lakhs plus population category?
A. Jamshedpur
B. Ranchi
C. Indore
D. Amravati
Ans- C


22. Who organized the Wings India 2020 event?
A. Ministry of Civil Aviation (MOCA)
B. Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI)
C. Airports Authority of India (AAI)
D. A & B
Ans- D


23. Sangai festival is celebrated in which among the following states?
A. Assam
B. Nagaland
C. Manipur
D. Meghalaya
Ans- C


24. How many states will the Indradhanush Gas Grid Limited cover?
A. 6
B. 7
C. 8
D. 10
Ans- C


25. 11th biennial edition of DefExpo India- 2020 is to be held at which city?
A. New Delhi
B. Lucknow
C. Pune
D. Prayagraj
Ans- B


26. What is the name of the joint military exercise of Shanghai Cooperation Organization (SCO), held earlier this year in Russia?
A. CENTER 2019
B. SCO MISSION 2019
C. PHANTOM FURY
D. COBRA GOLD
Ans- A


27. Where will the third Khelo Indian games be held?
A. Guwahati
B. Chennai
C. Lucknow
D. Varanasi
Ans- A


28. Who has been appointed the chairman of Karnataka Film Academy?
A. Darshan
B. Sunil Puranik
C. Upendra Rao
D. Rakshit Shetty
Ans- B


29. Every year, Civil Defence Day is celebrated on
A. 1st March
B. 6th December
C. 4th December
D. 26th November
Ans- B


30. Which of the following has launched a blockchain-technology based payment system ‘Vajra Platform’?
A. Paytm
B. NPCI
C. Phonepe
D. PayU
Ans- B


31. Which committee recommended the GOCO Model for the Indian Army?
A. Lt. Gen. Abhijitha Guha (Retd.)
B. Lt. Gen. DB Shekatkar (Retd.)
C. Lt. Gen. Syed Ata Hasnain (Retd.)
D. Lt. Gen. Ranbir Singh (Retd.)
Ans- B


32. The Defence Innovations Conference which showcases the accomplishments of iDEX is going to be held at
A. New Delhi
B. Bengaluru
C. Chennai
D. Kochi
Ans- A


33. Which state government has decided to set up a virtual police station?
A. Odisha
B. Gujarat
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka
Ans- C

34. What day of Antodaya Day has been celebrated since 2014 to celebrate the birth anniversary of the ancient Bharat Jan Sang and BJP icon Pandit Deen Dayal Upadhyay?
A) September 21
B) September 25
C) September 23
D) September 20
E) September 24
Ans- B


35.Which bank has introduced non-contact charges for public bus transportation services, especially in India, for public transport?
A) Vrindavan Bank
B) Capital Local
C) Equity Small Finance Bank
D) Paytm
E) Fino Payments Bank
Ans- E


36.According to the latest QS Global MBA Ranking 2021, which institution was the top rated Indian B-school?
A) IIT Madras
B) IIT Delhi
C) IIM Ahmedabad
D) IIM Calcutta
E) IIM Bangalore
Ans- C


37. Which of the following government schemes has completed three years since its inception?
A) India Mission
B) Make in India
C) The main mantra is the Jan Dhan Yojana
D) Good luck
E) Pradhan Mantra Awas Yojana
Ans- E


38. Which of the following has launched a portal to test the performance of agricultural machinery?
A) Thwar Chand Gehlot
B) Narendra Singh Tomar
C) Sanjay Agrawal
D) Narendra Modi
E) Piyush Goyal
Ans- B


39. Which of the following has become the new brand ambassador of seat tires?
A) Sachin Tendulkar
B) Deepika Padukone
C) Sara Ali Khan
D) Aamir Khan
E) Virat Kohli
Ans- D


40. Which of the following institutions has signed cricketer Yuvraj Singh as its brand ambassador?
A) Career Launcher
B) Akash Institute
C) Gradeup
D) Oliver Board
E) Khan Academy
Ans- B


41. Which of the following states has received a United Nations award for its “significant contribution” to the prevention and control of infectious diseases?
A) Uttar Pradesh
B) Karnataka
C) Madhya Pradesh
D) Chhattisgarh
E) Kerala
Ans- E


42. The Minister of Environment has often addressed the Minister’s Round Table Dialogue on Diversity Beyond 2020. Which of the following countries hosted it?
A) US
B) Thailand
C) China
D) Singapore
E) Myanmar
Ans- C


43. Will Prime Minister Narendra Modi inaugurates an AI conference ‘RAISE 2020’ from the following dates?
A) September 29 
B) October 1
C) October 3 
D) October 5 
E) September 28 
Ans- C


44. Which of the following missiles was successfully tested by the DRDO from the Integrated Test Range (ITR) in Chandipur, Odisha?
A) The sky is second
B) Pruithibi II
C) Preity III
D) Fire II
E) Fire III
Ans- B

 

45. Which state’s government is to organize Zo Kutpui festival?
A. Arunachal Pradesh
B. Nagaland
C. Mizoram
D. Manipur
Ans- C 


47. Who among the following clinched gold in the Senior Wrestling National Championships in the 55kg Category?
A. Vinesh Phogat
B. Sakshi Malik
C. Anita Sheoran
D. Divya Kakran
Ans- A


48. Who won the Delhi Open International Grand Masters Chess Championship?
A. Surya Shekhar Ganguly
B. Abhijeet Gupta
C. Praveen Thipsay
D. Parimarjan Negi
Ans- B


49. Which technological giant has launched Audible Suno App in India?
A. Google
B. Microsoft
C. Amazon
D. Huawei
Ans- C 


50. Which state has unveiled a wage subsidy scheme for ventures?
A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Andhra Pradesh
Ans- A


53. Under the Amma Vodi scheme, mothers and guardians of schoolgoing children from lower-income groups will receive financial assistance of annually.
A. Rs.5,000
B. Rs.8,000
C. Rs.12,000
D. Rs.15,000
Ans- D


55. Who took charge as new Army Chief?
A. V.K. Singh
B. Praveen Bakshi
C. Dalbir Singh Suhag
D. Manoj Mukund Naravane
Ans- D


56. Who among the following won the World Blitz Championships held in Moscow?
A. Vishwanathan Anand
B. Vladimir Kramnik
C. Hikaru Nakamura
D. Magnus Carlsen
Ans- C 


58. Who is the author of the book “Dark Feel, Eerie Cities: New Hindi
Cinema in Neoliberal India”?
A. Eric Barnouw
B. Ashish Rajadhyaksha
C. Anupama Chopra
D. Sarunas Paunksnis
Ans- D


59. World Day of War Orphans was celebrated on which date?
A. 6th January
B. 7th January
C. 8th January
D. 9th January
Ans- C 


60. CARA was designated as a Statutory Body under the provisions of
A. Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act, 2015
B. Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act, 2018
C. Child Labour (Prohibition and Regulation) Act, 2010
D. Child Labour (Prohibition and Regulation) Act, 2018
Ans- A


61. Every year, International Day of Neutrality is observed on
A. 14th December
B. 12th December
C. 25th November
D. 25th October
Ans- B


62. Which among the following is the largest inland saltwater lake in
India?
A. Chilka lake
B. Wular lake
C. Sambhar lake
D. Pulicat lake
Ans- C 


63. Who is IBM’s new MD for India and South Asia?
A. Bhargav Dasgupta
B. Warendra Sinha
C. Atul Sahai
D. Sandip Patel
Ans- C 


64. The Income-Tax (IT) Department has launched a control room to monitor black money and illegal inducements round the clock, that is 24×7, in
A. Tamil Nadu
B. Assam
C. Delhi
D. Maharashtra
Ans- C


65. Who won the Syed Modi International tournament in men’s single final?
A. Kidambi Srikanth
B. Lee chong Wei
C. Wang Tzu Wei
D. Sourabh Verma
Ans- C 


66. What is the theme of the Indian Science Congress (ISC) of the year 2020?
A. Research and Rural Development for Novel Agri methods
B. Science and Technology: Rural Development
C. Agriculture and Rural Development
D. Innovation at its height- Technology and Rural Development
Ans- B


67. Which cyclone struck Fiji in 2020?
A. Sarai
B. Keni
C. Tino
D. Josie
Ans- C 


71. Who among the following is to be the chief guest for the Republic Day 2020?
A. Brazil President
B. France President
C. Crown Prince of UAE
D. South African President
Ans- A


72. Scientists of Zoological Survey of India have discovered three
new species of frogs in which state in 2020?
A. Assam
B. Arunachal Pradesh
C. Nagaland
D. Tripura
Ans- C 


74. Which state topped the Sustainable Development Goals Index released by NITI Aayog?
A. Tamil Nadu
B. Andhra Pradesh
C. Karnataka
D. Kerala
Ans- D


75. According to the Expenditure Finance Committee, what is the estimated cost for conducting the census 2021?
A. 7,854 crore
B. 8,754 crore
C. 10,000 crore
D. 5,522 crore
Ans- B


76. Who is elected as the PM of Spain?
A. Carles Puigdemont
B. Pedro Sanchez
C. Mariano Rajoy
D. Santiago Abascal
Ans- B

 

77. Who has been recognized by Guinness World Records as the World’s oldest man?
A.Robert Weighton
B.Bob Weighton
C.Jiroemon Kimura
D.Kane Tanaka
E.Chitetsu Watanabe
Ans- B


78. Name the Government app launched to track the coronavirus accurately and assess the risk of catching an infection?
A.Covid Care
B.Covid Safe
C.Aarogya COVID
D.Aarogya Setu
E.Aarogya Care
Ans- D

79. Name India’s first safety app which aims to help users record their social distancing score?
A.Cov-Track
B.TrackCovid
C.Covid Tracker
D.Notify-COVID
E.DROR
Ans- E

80. The United Nation’s COP 26 climate change summit has been postponed until 2021. It was scheduled to be, held in which city?
A.Madrid
B.Vienna
C.Zurich
D.Munich
E.Glasgow
Ans- E

81. Which institution has developed robots to deliver food and medicines to Covid-19 patients?
A.IIT Hyderabad
B.IIT Roorkee
C.IIT Delhi
D.IIT Madras
E.IIT Guwahati
Ans- E

82. The government of which state has partnered with UNICEF to launch ‘Mo Prativa’ to engage children during lockdown amidst COVID-19?
A.Tamil Nadu
B.Odisha
C.Mizoram
D.Kerala
E.Maharashtra
Ans- B

83. National Maritime Day is observed annually on which date?
A.April 8
B.April 7
C.April 11
D.April 12
E.April 5
Ans- E

84. Name the association formed by IAS and IPS officers to fight the Coronavirus pandemic.
A.CovidCom
B.GoCovid
C.GoCaruna
D.Korona
E.Caruna
Ans- E

85. Which institution has partnered with the government to display public food and night shelters across 31 Indian cities?
A.MapMyIndia
B.Dell
C.Google maps
D.IBM
E.Microsoft
Ans- C

86. Who has been appointed as the Nasscom Chairman for 2020-21 succeeding Keshav Murgesh?
A.Ajay Banga
B.Navin Bansal
C.UB Pravin Rao
D.Rekha Menon
E.Rishad Premji
Ans- C

87. Which state has ranked on top at the all India level for micro-irrigation coverage in the financial year 2019- 20?
A.Andhra Pradesh
B.Tamil Nadu
C.Haryana
D.Kerala
E.Uttar Pradesh
Ans- B

88. NASA has unveiled a plan for Artemis ‘base camp’ to land humans on the moon beyond which year?
A.2026
B.2025
C.2024
D.2023
E.2022
Ans- C

89. The police in which state has developed the app ‘Raksha Sarv’ keep an eye on home quarantined people?
A.Andhra Pradesh
B.Chattisgarh
C.Delhi
D.Haryana
E.Telangana
Ans- B

90. MS Dhoni who recently retired from international cricket played for
last match which country?
A.Sri Lanka
B.England
C.Newzland
D.Australia
E.South Africa
Ans- C

91. Airtel Payments Bank has partnered with which company to offer simple and health focussed health care insurance plans to protect against covid 19?
A.LIC
B.ICICI Prudential
C.Bharti AXA
D.Nippon
E.Aviva
Ans- C

92. Name the Singapore-based Indian-origin man who has been appointed as Judge of the High court?
A.Anil Singh
B.Avinash Kapoor
C.Vasu Mehta
D.Manmohan Verma
E.Dedar Singh Gill
Ans- E

93. Who has been appointed as the MD & CEO of Bharti AXA Life Insurance?
A.Chirag Bharati
B.Parag Raja
C.Anuj Mittal
D.Ranjana Prakash
E.Vishal Singh
Ans- B

94. Which of the following Institutions has developed the app GoCoronaGo?
A.SERB
B.IISC
C.IIT Ropar
D.IIT Madras
E.IIT Delhi
Ans- B

95. The government of which state has launched Operation ‘SHIELD’ in a bid to identify COVID-19 hotspots?
A.Rajasthan
B.Punjab
C.Telangana
D.Uttar Pradesh
E.Delhi
Ans- E

96. Which bank has been nominated by the Central Government for the collection of PM Cares Fund for the coronavirus outbreak?
A.Axis Bank
B.IOB
C.SBI
D.ICICI
E.HDFC
Ans- B

97. Which of the following organizations has extended an agreement for the modernization of railway infrastructure and the efficient use of its scientific and scientific resources?
A) IIT Bombay
B) IIT Guwahati
C) IIT Delhi
D) IIT Madras
E) IIT Kanpur
Ans- D

98. The RBI has said that the proposed positive pay system for high-cost transactions will be implemented from ___________ and will be developed by NPCI.
A) January 31, 2021
B) February 1, 2021
C) March 31, 2021
D) January 1, 2021
E) April 1, 2021
Ans- D

99. Which of the following cities did the first library open on trams, free Wi-Fi and add-on with book events?
A) Chandigarh
B) Surat
C) Kolkata
D) Mumbai
E) Chennai
Ans- E

100. Which of the following insurers has been identified as an important domestic insurer (D-SII) by IRDAI Domestic?
A) Bajaj Alliances, LIC and GIC
B) LIC, GIC and New India Assurance
C) LIC, United India and New India Assurance
D) GIC, United India and LIC
E) LIC, New India Assurance and Bajaj Alliances
Ans- B

General Knowledged (GK) Weekly 100 Question and Answers for Competative Exams

Post a Comment

0 Comments